Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 

Öğretmenlerimizle 2023'e Projesi

Öğretmenlerimizle 2023'e Projesi

22-07-202222-07-202222-07-2022

 

Öğretmen Strateji Belgesinde belirtildiği üzere hayat boyu öğrenme çerçevesinde öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişim faaliyetlerinde sürekliliğin sağlanması ve her öğretmenin kendi alanıyla ilgili yeni öğretim programları doğrultusunda ihtiyaç duyacağı öğretim materyalleri hazırlama ve kullanma becerilerini kazanması amacıyla hazırlanan "Öğretmenlerimizle 2023'e Projesi" ilk etapta öğretmen sayısı en çok olan 21 alan (Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen ve Teknoloji, İlköğretim Matematik, Matematik, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Sınıf, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Bilişim Teknolojileri, Felsefe, Müzik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Teknoloji ve Tasarım) öğretmenine yönelik olarak gerçekleştirildi.

Proje kapsamında;

Aralık 2016'da Kalkınma Bakanlığı ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde, güncellenen öğretim programlarını, Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerini ve Öğretmen Strateji Belgesini de içerecek şekilde güncellenen proje hedefleri doğrultusunda;

 

Pilot çalışma kapsamında;

  •  Pilot uygulama için TÜİK İstatistiki Bölge Sınıflandırmasına göre 14 il (Edirne, Hatay, Iğdır, İstanbul, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa) belirlendi.
  •  Eğitici olmak isteyen öğretmenlerin talepleri 14 il milli eğitim müdürlüğü tarafından toplandı ve öğretmenlerin bilgileri incelenerek eğiticiler belirlendi.


2017 yılında Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde, 20 alanda (Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen ve Teknoloji, İlköğretim Matematik, Matematik, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Sınıf, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Bilişim Teknolojileri, Felsefe, Müzik, Okul Öncesi Öğretmenliği) farklı üniversitelerden 25 akademisyen ve farklı illerden 22 öğretmenin katılımıyla her alana yönelik olarak eğitim içeriği çalışması yapıldı.

  • Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde, eğitim içeriği çalışması sonucunda oluşturulan 24 saatlik eğitim içeriği ile 14 pilot ilden toplam 638 öğretmene yönelik olarak eğitici eğitimleri yapıldı.

2018 yılında eğitici eğitimi almış öğretmenlerimiz tarafından görev yaptıkları illerde kendi alanlarındaki öğretmenlere (12.572 öğretmen) mahalli olarak eğitim verildi.

 

Ana çalışma kapsamında;

  •  Mahalli eğitimlerde gerçekleştirilen izleme değerlendirme çalışmaları doğrultusunda, Yalova Esenköy Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve ASO'da, 20 alanda (Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen ve Teknoloji, İlköğretim Matematik, Matematik, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Sınıf, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Bilişim Teknolojileri, Müzik ve Okul Öncesi Öğretmenliği) farklı üniversitelerden 32 akademisyen ve farklı illerden 61 öğretmeninkatılımıyla eğitim içeriği güncelleme çalışması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen çalışma sonucunda; Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri, Öğretmen Strateji Belgesi ve yenilenen öğretim programları dikkate alınarak,Tanışma (buz kırma) etkinliklerini,
  • Yenilenen öğretim programlarında dikkat edilmesi gereken noktaları,
  • Öğrenci merkezli ve aktif öğrenmeyi sağlayacak örnek ders içi etkinlikleri (Nasıl hazırlanır? Hazırlık yaparken nelere dikkat edilmelidir? vb.),
  • Yenilenen öğretim programlarında yer alan kazanımların etkinliklerle ilişkilendirilmesini,
  • Etkinlik temelli örnek ders sunumlarını,
  • Ölçme değerlendirme sürecini kapsayan 32 saatlik eğitici eğitimi içeriği oluşturuldu.

 

Güncellenen eğitim içerikleri ile 2018 yılında;

      • 66 Fizik, 65 Kimya ve 51 Biyoloji öğretmenine,
      • 55 Tarih ve 67 Sosyal Bilgiler öğretmenine,
      • 63 Bilişim Teknolojileri ve 56 Coğrafya öğretmenine,
      • 65 Sınıf Öğretmeni, 58 Okul Öncesi Öğretmeni ve 38 Müzik öğretmenine,
      • 68 Görsel Sanatlar öğretmenine,
      • 107 Fen Bilimleri/ Fen ve Teknoloji öğretmenine,
      • 70 Türkçe öğretmenine,
      • 52 Beden Eğitimi, 62 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 58 İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, 56 İlköğretim Matematik, 47 Matematik ve 62 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenine eğitici eğitimi verildi.
      • Eğitici eğitimlerinde toplam 1167 öğretmene eğitim verildi.

 

2018 Eylül Mesleki Çalışma Döneminde eğitici eğitimi almış olan öğretmenler tarafından kendi alanlarında 35.530 öğretmene mahalli olarak eğitim verildi.

Eğitim süreçlerinde ve sonrasında eğitim almış öğretmenler tarafından üretilen etkinlikleri tüm öğretmenlerin görerek farklı etkinliklerden faydalanabilmesi için EBA'da portal çalışmaları yapıldı.

 

Milli Müdafa Cad. 6/3 Ek Bina Kızılay/ANKARA - Personel İletişim Sayfası

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.