Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile belirlenen esaslar çerçevesinde uygulama çerçevesini belirlemek üzere hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile belirlenen esaslar çerçevesinde uygulama çerçevesini belirlemek üzere hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile belirlenen esaslar çerçevesinde uygulama çerçevesini belirlemek üzere hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yönetmelikle başta adaylık süreci olmak üzere dört aşamalı bir kariyer sisteminin uygulanmasına yönelik yol haritası oluşturulmuş olup; uygulama takvimi, eğitim konuları ve içerikleri, mesleki gelişim alanları ve bu alanlara göre mesleki çalışmalar konularındaki hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Görüleceği üzere gerek Öğretmenlik Meslek Kanunu gerekse Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği ile öğretmenlik mesleği, bilimsel gelişmeler ve uygulama deneyimi temelinde iki bileşenli gelişimsel bir model üzerine yapı edilmektedir. Buna göre öğretmenlere, tüm kariyer basamaklarında bir yandan bilimsel gelişmeleri izlemeleri diğer yandan da uygulama deneyimlerini geliştirebilmeleri için gerekli mevzuat ve uygulama çerçevesi sağlanmış olmaktadır.

Bu çerçevede;

-          Adaylık süreci eğitim ve uygulama görevlerinden oluşmakta; öğretmenlik mesleğine giriş süreci, görev alanını çevreleyen alanlarda gözlem ve uygulama deneyimi ile desteklenmektedir. Halen adaylığı devam eden öğretmenler önceki uygulamada yer alan Adaylık Kaldırma Sınavı ile Performans Değerlendirme sürecinden muaf olmakta; yeni Yönetmelikle gelen hususlar halen görev yapan aday öğretmenleri kapsamamaktadır.

-          Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için; eğitim, sınav ve mesleki gelişim çalışmaları öngörülmektedir. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yapılacak sınavların kapsamı ve içeriği tamamen Bakanlıkça uygulamaya konulacak eğitimlerden oluşmaktadır. Halen uzman ve başöğretmen unvanına sahip olanlar bu unvanlarını koruyacak; Yönetmelikle sağlanan unvanlara sahip olanlar gibi mali haklardan yararlanabileceklerdir.

-          Lisansüstü eğitim mezunu olan öğretmenler uzman öğretmenlik için öngörülen sınavdan; doktora derecesi bulunan uzman öğretmenler ise başöğretmenlik için öngörülen sınavdan muaf olmaktadır.

-          Öğretmenler için öngörülen uzman ve başöğretmenlik unvanlarını, hem Bakanlığımız dışındaki diğer kamu kurumlarında hem de özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler kullanabileceklerdir.

 

Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

Milli Müdafa Cad. 6/3 Ek Bina Kızılay/ANKARA - Personel İletişim Sayfası

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.