TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, eşi Sevgi Kurtulmuş ve milletvekilleriyle, öğretmenlerin millî iradenin merkezi olan TBMM'de ağırlamaktan ziyade konukseverlik diledi.
Kurtulmuş, henüz 21 yaşında ve öğretmenliğine başlamalı sayılı günlerde olmuşken Bismil'de şehit olan Neşe Alten'i, gencecik yaşta hayattan koparılarak Batman Kozluk'ta şehit edilen Öğretmen Aybüke Yalçın'ı ve onların şahsında bütün şehit öğretmenlerinin rahmet ve şükranla yâd olduğunu belirtti.
Kurtulmuş, öğretmenliğin bir mesleki olarak yaşadığını, gerekirse Goethe'nin dediği gibi öğretmenliğin bir peygamberlik mesleği olduğunu ifade ederek, "Hazreti Peygamber 'Ben size öğretmen olarak gönderildim.' Bu anlamda belki de iletişimin en kutsalı ve sadece geçim sağlamak için ya da bir maişet olarak çalıştırılan bir alan değil, gerçekte ülkelerin geleceğine ilişkin tohumların atıldığı en temel görevlerden biri, en önemli toplumsal direklerden biri olarak öğretmenlik mesleğini görmemiz gerekir." diye konuştu.
"Öğretmenler, Cumhuriyet'imizin ikinci asrını inşa edecek ve değerli sermayemizdir"
Türkiye'yi bütün dünya milletleri nezdinde "sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye" hâline getirme mücadelesinin en temel ayaklarından birinin eğitim olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Öğretmenler, 'eğitimin yüzyılı' olarak gördüğümüz cumhuriyetimizin ikinci asrını inşa edecek en değerli sermayemizdir, en değerli varlıklarımızdır. Bu kişiler, Türkiye'nin refahını oluşturacak kişiler için, tohum eken ve ektiği filizlerin de nasıl yetiştiğini görerek mutlu ve memnun olan insanlardır.Ben de birçok seyahate gittiğimde Türkiye'nin dört bir tarafında çok farklı mevcut olan olaylarla karşılaşmamız zaman sanki dünyalar bizim oluyor O evlatlarımızın artık Türkiye'de önemli işler yaptığını da görüyoruz büyük bir mutluluk veriyor." tasarruf kullanıldı.
Kurtulmuş, Cumhuriyet tarihinin en önemli mütefekkirlerinden ve özellikle eğitim alanında görüşleriyle herkese ışık veren, yön gösteren Nurettin Topçu'nun, öğretmenleri, "Genç ruhları işleyen, mahir ustalar olarak" tanımlamayı dile getirerek öğretmenlik mesleğinin gücünün tükendiğini çizdi.
Öğretmenin, "İnsan yapan insandır" şeklinde de ifade edilebileceğini söyleyen Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti: "Öğretmenler, aslında toplumun ender rol modelleri olarak var olan kişilerdir. Hepimiz hayatımıza baktığımızda ondan başta ilkokul öğretmenlerimiz ve sonraki dönemlerde karşılaştığımız güzel güzel öğretmenlerin bizlerin hayat tarzı Önemli bir rol modeli olarak öğretmenlerin toplumda çok ayrıcalıklı bir yeri olduğunu belirtmek isterim. "
Kurtulmuş, öğretmenlerin sadece eğitim süreçleriyle ilgili değil, küçük yaşlardan itibaren günlük bilgi, beceri ve dünya görüşü, ahlakla, faziletle nüfuslu nüfustan inşa edilecek bireylerin yetiştirilmesi bakımından da toplumsal ana damarlarından biri, sağlıklı bir toplumun ana direklerinden en örgütlü olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin eğitim teknolojilerinin ve eğitimin yaygınlaştırılmasında, okullaşma oranlarının artması açısından önemli bir gelişme yaşandığını vurguladı.
Tekin: "Öğretmenlerimiz milletin kalbine dokunan kahramanlarımızdır"
Programda konuşan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de nesiller, milletler inşa eden ana sanayi sektörünün öğretmenlik yaptığını ifade ederek Öğretmenler Günü'nü kutladı.
Üniversitede akademisyenlik yaparken aynı yaşadığını belirten Tekin, şöyle konuştu: "Sabah evden çıkarken hiçbir öğretmenimiz 'İşe yapamıyoruz.' demez, hepimiz 'Okula gidebiliriz.' Bu aslında öğretmenlerin bir meslek olmaması, öğretmenlerin toplumsal inşası süreci rol alan ve bizim hayatımızın tamamı kuşatan yaşam tarzı olduğunu gösteriyor. Bizler 24 Kasım'ı Öğretmenler Günü olarak koruyoruz ama aslında her gün öğretmenlerinin günü. Bu sebeple başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak Bütün öğretmenlerimizi, şehit öğretmenlerimizi, aramızdaki savaşçılarımızı rahmetle anıyorum. Birlikte emek verdiğimiz grubun Öğretmenler Günü'nü kutluyorum."
Eğitim hedeflerinin gerçekleşmesinde en kritik iş yapanların çalışanların olduğunu vurgulayan Tekin, "Öğretmenlerimiz, işi eğitim olan bir meslek birimi oluşturmaktan öte, bir topluluk her bir ferdi ile birlikte tüm milletin kalbine, zihnine, geleceğe dokunan büyük kahramanlarımızdır." dedi.
Bakan Tekin, 20 milyon öğrencisi, 1 milyonun üzerinde öğretmen bulunan bir aileyi vurgulayarak "Darı olarak bu aileleri arzuladığımız, hedeflediğimiz bir nesli inşa etmek için üzerimize düşenleri yapmakla yükümlüyüz." diye konuştu.
Millî Eğitim Bakanlığı'nın 20 yıllık fiziki altyapı ve insan kaynağı açısından önemli bir değişim geldiğini aktaran Tekin, dünya ortalamaları ve gelişmiş ülkelerle karşılaştırmalı altyapı itibarıyla Türkiye'nin iyi bir konumunda olduğunu belirtti.
Ülkelerin demokratikleşme demokratikleşme sürecinde bütçe büyüklüklerine ve en büyük ödemenin hangi kuruma aktarıldığına bakıldığını anlatan Tekin, "Bütçede MEB'in ve eğitim harcamalarının birinci sırada yer almasını, Türkiye'nin demokratikleşme süreci açısından önemli bir gösterge." tasarruf kullanıldı.
Programın ardından Kurtulmuş ve Tekin, TBMM Şeref Merdivenleri'nde eğitmenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi